Geriatrie fysio

Als u ouder wordt en minder goed kunt bewegen, kan de geriatriefysiotherapeut u helpen. De geriatriefysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in de zorg voor kwetsbare groepen met een hoge biologische leeftijd die te maken hebben met lastige problemen. Het gaat daarbij niet alleen om ouderen, maar ook om patiÎnten die vanwege hun ziekte, bijvoorbeeld de Ziekte van Parkinson, na een CVA, MS of Dementie al verschijnselen kunnen vertonen van ouderdom. De zeventigjarige die bij het tennissen een elleboogblessure oploopt, zal daarentegen bij de algemeen of de sportfysiotherapeut terecht komen.

Vooral oefentherapie wordt ingezet als behandeltechniek, gericht op het verminderen van klachten bij hun dagelijkse bewegen en het voorkomen van achteruitgang. Hierbij komt de geriatriefysiotherapeut ook regelmatig aan huis, omdat het behandelen en/of trainen van ouderen in hun eigen woonomgeving van groot belang is. Naast behandelen, adviseert en begeleidt de geriatriefysiotherapeut ook gezinsleden en eventuele mantelzorgers.

Waarvoor kunt u terecht bij de geriatrie fysiotherapeut

  • Ziektebeelden: longaandoeningen, hart en vaatlijden, claudicatio intermittens, operaties, neurologische aandoeningen (zoals een beroerte, de ziekte van Parkinson, multiple sclerose) en orthopedische aandoeningen (reuma, uitgebreide artrose, osteoporose, amputaties). Maar ook bij vragen over de ziekte van Alzheimer.
  • Deskundig advies op het gebied van tiltechnieken en aanpassingen van de leefomgeving. Advies uitbrengen ten aanzien van loophulpmiddelen en andere thuiszorghulpmiddelen.
  • Consultaanvragen inzake (mobiliteit)problemen thuis of in het verzorgingshuis.
  • Valpreventie en valtrainingen
  • Mantelzorgproblematiek